Det tropiska paradiset São Tomé och Príncipe är Afrikas näst minsta stat och helt okänt för de flesta. De här paradisöarna ligger bara åtta timmars flygresa från Lissabon. Lonely Planet har listat landet på tio-i-topp-listan för bästa länder att besöka 2019. Ett land med regnskog, vattenfall, snorkling, palmklädda stränder och som bara är en tredjedel till ytan jämfört med Gotland.  Det är ett fredligt, välkomnande land där ölflaskorna saknar etiketter för att etikettmaskinen på landets enda bryggeri gick sönder för länge sedan.

På São Tomé och Príncipe känner man sig som ett med naturen och havet. Sao Tomé och Príncipe passar den resvana och flexibla resenären som vill uppleva ett unikt resmål långt ifrån massturism. I detta tropiska paradis upplever du vandringar i regnskogen med bad i svalkande vattenfall, palmklädda stränder, snorkling, fantastiska naturupplevelser. I regnskogen får du upptäcka och smaka på kryddor, frukter och örter. Flera är s.k. endemiska arter som du säkert aldrig tidigare sett eller smakat.  Det blir en unik resa till ett land som många inte ens kan hitta på kartan!

Vi har varit där och vi hjälper vi dig att hitta den bästa resan dit!

För priser och program skicka ett mail till: resa@ellge.nu

Du kommer säkert att besöka några av de gamla övergivna kakaoplantagerna som vittnar om kolonialtiden då portugiserna förde hit slavar från fastlandet. Sedan 1974 är landet självständigt och flera av de gamla sjukhusen och plantagerna är numera övergivna. I den lilla huvudstaden förfaller de storslagna kolonialbyggnaderna. Men trots fattigdom möter man ett folk full av optimism och lugn.

”-Leve-leve” ropar de gärna med ett leende och det betyder ungefär ”-Ta det lugnt”.

Det är oerhört spännande att få åka runt i byarna och se hur människor lever idag. Barnen går i skoluniform i klungor till skolan, även om det är flera kilometer. Människorna tvättar sina kläder i bäcken, plockar färska frukter i regnskogen och fiskar i havet. Det är som en resa i tiden.

På São Tomé och Príncipe finns möjlighet till snorkling, dykning, djuphavsfiske, se sköldpaddor och delfiner, endemiska fågelarter och mycket mer. Maten är i många fall dagens fångst eller frukt och grönsaker från hotellet trädgård eller från regnskogen. Det kan nog inte vara mer ekologiskt och närodlat! Ett gott, portugisiskt vin kan passa till den fräscha maten.

En annan höjdpunkt är också att besöka entreprenören Claudio Corallos chokladfabrik på Sao Tomé. Han har kommit på ett sätt att ta bort bitterheten i chokladen. Genom att, för hand, ta bort en liten, liten millimeterstor kärna i varje chokladböna så framställer han choklad med unik smak.

På São Tomé och Príncipe bor du på mindre hotell eller i underbara bungalows direkt på stranden där regnskogen möter de palmklädda sandstränderna. De flesta hotell och bungalows ligger utmed stranden och har även pool. Det finns allt från 3-5 stjärniga boenden.

Sara Grün på ELLGE beskriver sin resa dit:

Naturupplevelsen i detta tropiska paradis är storslagen! Lugnet är så unikt skönt på de oexploaterade öarna som i princip är täckta av regnskog med vackra sandstränder runt om. Det är fascinerande att få se människorna som bor och lever där i det närmaste med självhushåll. Trots att det är ett fattigt land som är beroende av bistånd så mötte vi ingen av lokalbefolkningen som tiggde.  Alla vi mötte var trevliga och gästvänliga. Här ropar man glatt ”Leve-Leve” som betyder ungefär ”ta det lugnt”. För att kunna upptäcka något så unikt som detta lilla land behöver man vara flexibel. Infrastrukturen är inte så utvecklad så en väg kan vara den enda vägen på ön. Är den stängd för att ett träd fallit över får man vänta eller snabbt planera om. Ibland fick vi lägga om ordningen på utflykterna på grund av olika orsaker men allt i programmet kom till slut med. Vi jobbar med väldigt duktiga, lokala guider som verkligen kan det här. Det finns fyr- och femstjärniga hotell men man kan inte räkna med samma utbud på mat och dryck som i Europa. Det mesta av det man äter och dricker är ekologiskt och kommer från öarna. Undantag är bl.a. vin och kött som importeras från Portugal.  

Vi vet hur du ska boka den bästa resan hit! Det tar 8 timmar att flyga från Lissabon till Sao Tomé. Väl på plats så gäller det att boka på rekommendation, vi har varit där! På nätets hotellbokningssidor ser du antal kilometer från flygplatsen till olika hotell men du ser inte hur bra eller dålig vägen dit är.  På grund av brister i landets infrastruktur kan det vara stora skillnader på transfer tid.

Det gäller också att hålla koll på klimatet och vilken tid på året du reser dit.  Genom ELLGE´s samarbete med Reisebazaar i Norge har vi tillgång till den bästa kompetensen, priserna och guiderna. Dessutom så har vi ju själva varit där! Det går att anpassa reseupplägg beroende på vilket speciellt intresseområde just du har. Det kan vara fokus på till exempel sköldpaddor, delfiner, snorkling, fågelskådning, fiske, regnskogsvandringar, allt efter intresse.

Många frågar om det är en risk att landet snart blir överexploaterad. Sara Grün på ELLGE säger: ”-Det är idag ett av världens femte minst besökta länder vilket bland annat beror på att det är så litet. Det innebär att det är svårt att utveckla både landet och turismen i större skala. Príncipe är till 90 % täckt av regnskog och är ett av UNESCOs utvalda projekt som kallas Biosfärområde. Det är ett område på jorden som anses extra viktigt att bevara både vad det gäller växter, djur och det marina livet.  Det här är inget kommande charterresmål så jag tror inte på en stor exploatering. Jag hoppas att fler kommer att få möjligheten att få uppleva denna, lilla orörda pärla.

Tips inför resan:

Det officiella språket är portugisiska men det går bra med engelska på de flesta ställen och vi bokar engelsktalande guider till de som önskar.   Vaccin mot Gula Febern är obligatoriskt. Svenska medborgare behöver inte visum. Det finns Wi-Fi på de flesta hotell men svenska telefonerna fungerar inte utanför Wi-Fi zoner. Man behöver ha rätt kläder! Landet ligger mitt på ekvatorn och det är varmt och skönt men man blir blöt då och då. Även i den lilla huvudstaden Sao Tomé är du nära regnskogen och där regnar det med jämna mellanrum. Shorts, T-shirt och vandringssandaler är att rekommendera. Öarna kallas ibland för ”Chokladöarna” för att det är känt för sina kakaoodlingar. Det är också känt för den unika chokladen från Claudio Corallos lilla chokladfabrik.

Kortfakta São Tomé och Príncipe:

Huvudstad: Sao Tomé

Folkmängd: 204 327 (2017 Världsbanken) varav ca 7000 på Príncipe

Styre: President

Valuta: Dobra

Officiellt språk: Portugisiska

Yta: 1001 km2 (jämför Gotlands yta 3198 km2)

Unesco: Príncipe tillhör ett av Unescos Biosfärområden

Religion: 80 % kristna

Självständigt från Portugal: 1974 efter Nejlikerevolutionen i Portugal

Lokalbefolkningens måtto: ”Leve Leve” ungefär ta det lugnt